bütün tavuk haşlama düdüklü


Lezzetli, bütün tavuk haşlama düdüklü tencerede nasıl pişirilir? Köy tavuğu yemeye alışık birine, market tavuğunu beğendiremezsiniz. Market tavuğu köy tavuğuna göre, lezzetsizdir. Markette satılan tavuğun eti, gezen tavuğun eti kadar lezettli değildir. Ama, yenmiyecek kadar da kötü değildir.

Tavuk haşlama işinde iki sorun vardır. Haşlanan tavuğu yerken hissedilen itici bir kokunun olması ve etinin lezzetli olmamasıdır. Bu iki olumsuzluğun var olması sorunu, genellikle tavuğu haşlayan kişinin deneyimsizliğine bağlıdır.

İnsan deneyimini ya kendi kazanır, ya da birilerinin deneyimininden yararlanır. Yemek işi ezber işidir. İnsan ezberlediği bir şeyi niye değiştirsin ki. Hele de bu ezber yemek olursa; dur bu sefer şöyle yapıyım, olmasa dökerim diye kimse yemek yapmaz.

Tavuk, hindi, kaz gibi kanatlılar haşlanırken rastgele haşlanmaz. Kümes hayvanları kilolarına göre haşlanır. Büyükbaş hayvan etleri pişmiş, pişmemiş veya çiğ olarak yenilebilir. Kümes hayvanlarının etleri asla, çiğ veya az pişmiş olarak yenmez.

Bazı insanlar az pişmiş tavuk eti ile zehirlenebilir. Bütün tavuk, hindi, kaz haşlandığında veya fırında bütün olarak kızartıldığında iç ısısının 72°C dereceden az olmaması gerekir. Bu linkte düdüklüde kilolarına göre tavuk haşlama süreleri verilmiştir, belki işinize yarayabilir.

Malzemeler:
1 tane 2 kilo ağırlığında market tavuğı
4 su bardağı dolusu sıcak su
1 çorba kaşığı sofra tuzu

Düdüklüde tavuk haşlama:
  1. tavuğu temizleyin, yıkayın ve süzün
  2. düdüklüye koyun ve üzerini kapatacak miktarda sıcak su koyun
  3. bir taşım kaynatın ve haşlama suyunu dökün
  4. tavuğun üzerine su tutun ve tekrar düdüklüye koyun
  5. üzerine 4 bardak sıcak su, bir çorba kaşığı tuz koyun
  6. düdüklünün kapağını kapatın
  7. ocağı yakın orta ateşe ayarlayın
  8. buhar çıkınca, ağırlığını takın veya tepesini indirin
  9. ardından fışlamaya başlayınca saatinize bakın
  10. tam 30 dakika tavuğu haşlayın
  11. düdüklüyü ocaktan alın, tavuğu çıkarın
  12. soğumaya bırakın.
afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bir kilo pirinçten kaç kişilik pilav çıkar

pirincin nişastası nasıl çıkar

kavurma makarna tarifi

tavuğun haşlandığı nasıl anlaşılır