2 kişilik etli çiğ köfte malzemesi

Etli çiğ köfte yapım malzemesi yöreden yöreye, çiğ köfteyi yapan insandan insana farklılık gösterir. Etli çiğ köfte yoğururken değişmeyen malzemeler; yağsız kıyma, çiğ köftelik bulgur, soğan, domates salçası, biber salçası, pul biber ve tuzdur. Etli çiğ köfte yapımında saydığım bu malzemelerin miktarları değiştirilerek mutlaka kullanılır. Diğer malzemeler ise; domates, sivri biber, taze soğan, maydanoz, sarımsak, taze nane, isot, kimyon ve karabiberdir.


Etli çiğ köfte yapımının tek tarifi yoktur, bu sebeple insanlar damak zevklerine uyan baharatları kullanarak çiğ köfte yoğurur ve yer. Etli çiğ köfte yaparken et ve bulgur oranı bire birdir. Etli çiğ köfte yapımında bir kilo kıyma veya dövülmüş et kullanılacaksa aynı miktar (1 kg.)  çiğ köftelik bulgur kullanılması gerekir. Çiğ köfte yoğururken bu ölçüye dikkat edilirse çiğ köfte güzel olur. Çiğ köfte yapımında genellikle yağsız et kullanılır. Bana kalırsa yağsız etle yapılan çiğ köfte o kadar lezzetli olmaz. Yağlı etle yapılan çiğ köftenin tadına doyum olmaz. 



2 Kişilik Etli Çiğ Köfte Malzemesi:

  • 200 gr. Köftelik İnce Bulgur
  • 200 gr. Yağsız kıyma
  • 1 Tane Kuru Soğan
  • 1 İri Diş Sarımsak (2 gr.)
  • 1 Tane Domates (rendelenmiş)
  • 1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
  • 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Çorba Kaşığı İsot Biber
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber
  • 1 Çay Kaşığı Kimyon
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Tutam Maydanoz
  • 2 Dal Taze Soğan 

 

Çiğ Köftenin Yoğurulması

  1. tepsi içine köftelik bulgur, soğan, sarımsağı koyun
  2. soğanın diriliği gidene kadar yoğurun
  3. peşinden domates, salça ve bütün baharatları ilave edin
  4. ve 10 dakika yoğurun
  5. ardından kıymayı ilave edin ve kıyma kaybolana kadar yoğurun
  6. kıyma kaybolunca maydanoz ve taze soğanı ilave edin
  7. 1-2 dakika yoğurduktan sonra, köfteyi top yapın
  8. parmağınızı ıslayın, köfteden parçalar koparın
  9. avuç içinde sıkarakk şekil verin, tabağa dizin
afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bir kilo pirinçten kaç kişilik pilav çıkar

pirincin nişastası nasıl çıkar

dondurulmuş nohut nasıl pişirilir