dana kelle nasıl haşlanır


Dana kelle nasıl haşlanır? Dana kellesi tencereye konup haşlanmaz. Çünkü, dana kellesini haşlayacak ocak, tencere evlerimizde bulunmaz. Bu sebeple mutfaklarımızda ancak, dana kellesinin etini haşlayabiliriz. Dana kelle eti veya baş eti tencerede ve düdüklü tencerede pekala haşlanabilir. Normal tencerelerde bu iş uzun sürer, düdüklüde ise kısa. Kele etinin haşlamasını sever ve sıklıkla düdüklüde yaparım. Kelle etinden çorba yapmak istersem suyunu fazla korum. Yok, çorba yapmayım eti söğüş olarak yerim dersem, etin haşlama suyunu karar koyarım. Her zaman haşladığım kelle etinin haşlama suyu ile pilav yaparım. Duruma göre, pirinç veya bulgur pilavı farketmez.

1 Kg. Dana kelle etini düdüklüde nasıl haşlanır ve suyundan da 1 su bardağı pirince yetecek haşlama suyunu nasıl çıkarılır: Kelle eti irice doğranır ve ardından yıkanır. Yıkanan et düdüklüye konur, 1 tatlı kaşığı tuz ve 3 su bardağı soğuk su (600 ml) ilave edilir. Yüksek ısıda düdüklü açık olarak kaynatılır ve üzerindeki köpük alınır. Ardından kapağı kapatılır ve düdük öttükten sonra orta ısıda 40 dakika et haşlanır. Süre bitiminde düdüklü açılır et parçaları kevgirle alınır soğumaya bırakılır. Etin haşlama suyu kepçe ile ölçülerek bir kaseye alınır. Bilirsiniz, standart kepçeler 100 ml. ölçüsündedir. Bu demektir ki, bir kepçe 100 gr. su alır. Aldığınız su 4 kepçe geldi ise, bu da 2 su bardağı suya denk gelir ve pirinç pilavınızı yaparsınız.