domatesli gözleme



Domatesli gözleme benim vazgeçilmezim. Yaz kış demem canım çektiğinde yapar karınım doyuncaya kadar yer ve ardından bir demlik dolusu çay içerim. Buraya kadar her şey yolunda sayılır. İyi de, kışın gözlemeye uyan lezzetli domatesi nerden bulurum. Arayan bulur; deneyerek, kışın gözleme yapımına en uygun domatesin çeri domatesi olduğunu keşfettim. Benim gibi domatesli gözlemeyi sevenler için tarifimi paylaşıyorum, afiyet olsun.

içindekiler:
  • 250 gr. çeri domatesi
  • 60 gr. kuru soğan
  • 25 gr. tatlı sivri biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • bir tutam maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz


mayasız gözleme hamuru malzemesi:
  • 3 su bardağı un (300 gr.)
  • 1 su bardağı su (200 ml. veya 200 gr.)
  • 1 çay kaşığı tepelice tuz

yönerge:
  • domatesleri orta irilikte kuşbaşı doğrayın, tel süzgece koyun
  • elinizle mıncıklayarak fazla suyunu süzün
  • soğanı küp doğrayın, sivri biberi halka doğrayın
  • maydanozu ince olarak kıyın
  • ardından hepsini baharatlarla birlikte karıştırın
  • ve tuzunu ayarlayın, sıvı yağı ilave edin
  • hamuru yoğurun 15 dakika dinlendirin ve 6 beze yapın
  • her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açın
  • içine bir çorba kaşığı (50 gr.) iç harç koyun
  • yarısına kadar yayın ve kenarlarında boşluk bırakın
  • boşluklu yerlerine fırça veya parmaklarınızla su sürün
  • yufkanık boş tarafını için üzerine havasını alarak yatırın
  • kenarlarına parmaklarınızla bastırarak yapıştırın
  • ocağın büyük gözüne kavurma sacınızı koyun
  • orta ateşin bir tık üzerindeki alevle ısıtın
  • ısınmış sacın üzerine iki gözlemeyi yatırın
  • ve alt üst ederek pişirin, afiyetle yiyin.