balık çorbası nasıl yapılır


Balık çorbası evde nasıl yapılır? Balık çorbasının nasıl yapılacağını bildikten sonra, balık çorbası yapımı çok kolay. Kılçığı ince ve çok olmayan bütün balık çeşitlerinden balık çorbası yapılabilir. Çorbası yapılacak balık önce haşlanır. Balıkların haşlama süresi kısık ateşte en fazla 15 dakikadır. Balığın haşlama suyu miktarı balığın iriliğine göre değişebilir. 1 kilo haşlanacak balık için 1.5 litre su yeterlidir. Balığın iriliğine göre haşlama suyu ayarlanabilir.

Balık nasıl haşlanır? Balık temizlendikten sonra, parça veya fileto kesim olarak haşlanır. Önce tencereye balık parçaları dizilir, üzerine yeter miktarda oda sıcaklığında su konur ve ocağın üzerine konur. Tencere kaynamaya başladığında üzerinde biriken köpükler alınır, kapak kapatılır ve ateş iyice kısılır. Kısık ateşte balık parçaları 15 dakika haşlanır ve ocaktan alınır.

Haşlanan balık parçaları bir kaba alınır, soğuduktan sonra kılçıkları ayıklanır ve iri parçalar uygun irilikte didiklenir. Balık haşlama suyu ise, süzgeçten geçirilir ve kabında bekletilir. Balık çorbası sade, terbiyeli ve sebzeli yapılır. Bütün çorbalarda olduğu gibi, balık çorbasının da kıvamı ayarlanır. Çorbanın kıvamı un veya sebze kullanılarak yapılır.

Hatta iri kafalı ve iskeletli balıklarda çorbanın kıvamı, balık haşlanırken elde edilen balık suyunun jelleşmesi ile yapılır. Balık çorbası yapımında sebze kullanılır ve blenderden geçirilirse çorbanın kıvamında sorun olmaz. Balığı haşlayıp balık suyu çıkarıldıktan sonra, çorba yapımına geçilir.

Sebzeli balık çorbası nasıl yapılır? Sebzeli balık çorbası yapımında soğan, sarımsak, kereviz, havuç ve patates kullanılır. Çorba içinde sebzelerin nasıl olması istenirse, sebzeler o şekilde doğranır veya rendelenir. Çorba yapımında yağ mutlaka kullanılır. Yağ içinde sebzeler kavrulduktan sonra, balık suyu ilave edilerek sebzeler pişirilir.

Bu aşamada balık çorbası terbiyeli yapılacaksa, tencereye terbiye ilave edilir. Balık çorbası terbiyesi yumurta sarısı ve limon suyu ile yapılır. Ya da az su ile çırpılmış un ve yumurta sarısı kullanılarak yapılır. Bu kısım çorbaya kıvam vermekle ilgilidir. Bu işlem geçildikten sonra, pişmiş sebzelerin üzerine balık parçaları ilave edilir, tencere bir taşım kaynatıldıktan sonra tuz ve istenilen baharatlar ilave edilerek çorba pişirilmiş olur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bir kilo pirinçten kaç kişilik pilav çıkar

pirincin nişastası nasıl çıkar

makarnaya ne kadar tereyağı konur

tavuğun haşlandığı nasıl anlaşılır