çiriş otu ile yapılan yemekler


Çiriş otu, nünü, gulik, kirkiş otu, çivriş, kirgiç ve hıdırellez kamçısı bazı yörelerimizde çiriş otuna verilen isimlerdir. Çiriş otu, bitki bilminde bir isim; zambakgiller ailesinden beyaz çiçekli bitki olarak tanımlanıyor. Adı üzerinde çiriş otu, çiriş otunun halk arasında bir çok ismi mevcut. İsimlerinin ne olduğu konumuz dışında olduğundan çiriş otunun bu tarafı ile ilgilenmiyeceğiz.

İlgimiz, çiriş otunun çirişi ve yapılan yemekleridir. Çiriş otunun yemekleri yapıldığı gibi, kök kısmında bulunan yumrulardan çiriş adı verilen yapıştırıcı imal edilir. Bitkinin kökleri kurutulur ve öğütülerek un haline getirilir. Un, su ile karıştırılarak çiriş adı verilen yapıştırıcı elde edilir. Bu yapıştırıcı ayakkabı yapımında kullanılır.

Çiriş otu'ndan hangi yemekler yapılır : Çiriş otu çorbası, çiriş otu kavurması, çiriş otu yumurtalı kavurması, çiriş otu böreği, bulgurlu çiriş otu yemeği, pirinçli çiriş otu yemeği, sarımsaklı yoğurtlu yumurtalı çiriş otu kavurması, çiriş otu dolması, çiriş otu turşusu, zeytinyağlı çiriş otu yemeği, ve çiriş otu salatasıdır.


Bu blogdaki popüler yayınlar

bir kilo pirinçten kaç kişilik pilav çıkar

pirincin nişastası nasıl çıkar

dondurulmuş nohut nasıl pişirilir

20 dakikada gulik otu yemeği, pirinçli