fırında barbekü soslu tavuk


Fırında barbekü soslu bütün tavuk kızartması, uğraştırıcı olsa da; tatbilir damaklara layık, çok nefis bir yemek. Kullandığım barbekü sosu hazır değil, ev yapımı. İlgilenirseniz, bu konuda yayınladığım yazılarım var. Fırın tepsisini metal yerine, bor camı tercih ettim ve içerisine de bir bardak su koydum. Su koymamın amacı, etin kurumaması ve tavuk suyunun boşa gitmemesi içindir. Tavuk piştikten sonra, tepsiye gerektiği kadar sıcak su koyar ve tavuk suyunu çoğaltırım. Anlarsınız; bir taş, iki kuş misali. Bor cam tepsi kalın olduğundan, tavuk ve tavuk suyunun başına bu nedenle bir şey gelmez.

İçindekiler:
  • bir bütün tavuk (1950 gr.)
  • 4 çorba kaşığı barbekü sosu
  • 1 çorba kaşığı tereyağı (25 gr.)
  • 1 çorba kaşığı dolusu tuz
  • 1 su bardağı dolusu içme suyu
  • alüminyum folyo
  • silikon mutfak fırçası
  • bor cam tepsi

Hazırlık:
Tavuğu yıkayın, süzün ve içini dışını tuzlayın. Ardından ayaklarını iple bağlayın. Kanat uçlarını gövdenin altına geçirin. Tereyağını eritin ve iki kaşık dolusu barbekü sosu ile karıştırın. Bir bardak içme suyunu hazırlayın.

Yönerge:
  • fırını 200°C dereceye alın ve çalıştırın
  • tavuğu bor cam tepsi içine alın
  • iki kaşık dolusu barbekü sosunu, fırça ile üzerine sürün
  • tepsiye bir su bardağı dolusu içme suyu koyun
  • tepsiyi alüminyum folyo ile kaplayın, fırına sürün
  • ve orta rafta 1 saat süre ile pişirin
  • süre bitiminde folyoyu kaldırın, 15 dakika açık pişirin
  • 15 dakika bitiminde tavuğu fırından alın
  • üzerine tereyağlı barbekü sosunu sürün
  • ve tepsiyi tekrar fırına koyun, fırını 150°C dereceye düşürün
  • tavuğu 30 dakika süre ile fırında kızartın
  • tavuk kızarmış ise; gerekeni yapın.
  • ne diyelim, barbekü soslu tavuğunuzun tadını çıkarın.