un helvası nasıl olur



Un helvası nasıl olur? Un tereyağında kısık ateşte ağır ağır karıştırılarak, rengi dönünceye kadar kavrulur. Kavrulan un, kavrulduğunu yağı kusarak belli eder. Bu aşamadan sonra un'u daha fazla kavurmaya gerek yoktur. Eğer helvanın rengi daha koyu olsun diyorsanız, kavurmaya devam edebilirsiniz. İşte, un yağını kusmaya başladığında helvanızı nasıl yapacağınıza bağlı olarak; şekerli su, sütlü su ilave edilir ve helva tekrar karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır. Bir süre dinlendirildikten sonra, şekillendirmek için gerisi size kalmış. Tepsiye döker, baklava dilimi veya kare olarak şekil verirsiniz. Ya da, bir kap içine alır üzerine kaşıkla desen verirsiniz.

Un helvası yumuşacık veya kıtır olur. Yumuşak un helvasının malzeme ölçüleri ile kıtır un helvasının malzeme ölçüleri farklıdır. Yumuşak un helvası ölçülerini kafanıza göre ayarlayabilirsiniz. Kıyır ve kıtır un helvası yapmak isterseniz, burada kafa işi olmaz. Helvanın malzeme ölçülerini tam tutturmanız gerekir ki, yaptığınız helva yerken ağızınızda dağılsın. Bunun için helva yapacağınız un miktarının (gram cinsinden) yarısı kadar, yağ kullanacaksınız. Yağ miktarının yarısı kadar, şeker kullanacaksınız. Şeker miktarının yarısı kadar da su kullanacaksınız. Unu tereyağının içinde tıs tıs yanan ocakta bir saat kavurduktan sonra şekerli suyu ilave edip ocaktan alacaksınız.