taze bakla yemeği



Yarım kilo bakladan, zeytinyağlı taze bakla yemeği; tencerede, kısık ocak ateşinde bir saatte pişer. Taze bakalyı düdüklü tencerede pişirmek daha kolaydır. Tarifimiz tencerede taze bakla pişirmek olduğuna göre, raydan çıkmayalım. Taze bakla kesildiği andan itibaren kararmaya başlar. Bu sebeple, baklayı kestikten sonra unlu su içinde tutmak akıllıca bir yoldur. Bu yemeği yaparken iki yemek kaşığı un ile bir litre soğuk suyu karıştırın, böldüğünüz baklaları bu su içine atın. Tencerede soğanı kavurduktan sonra, unlu karışım kabını güzelce karıştırın ve içinden baklaları alın tencereye koyun. Baklaların üzerinde az da olsa un bulunması yemeğin kıvamına ve lezzetine katkısı olur unutmayın.

İçindekiler:
  • yarım kilo taze bakla
  • altı kaşık zeytinyağı
  • bir kuru soğan
  • bir kesme şeker
  • bir tatlı kaşığı tuz
  • iki su bardağı sıcak su
  • bir tutam dereotu

Yönerge:
  • bir kaba 2 kaşık un ve 5 bardak su konur karıştırılır
  • baklalar temizlenir, bölünür ve unlu karışıma konur
  • zeytinyağında yemeklik doğranmış soğan kavrulur
  • üzerine karışım içinden bakla süzülerek çıkarılır, konur
  • malzemeler karıştırılır, kapak kapatılır
  • ağır ateşte bakla 15 dakika kendi kendine kavrulur
  • süre sonunda 2 bardak su, şeker ve tuz ilave edilir
  • malzemeler karıştırılır ve tencere bir defa fokurdatılır
  • ardından kapak kapatılır, ocak iyice kısılır
  • bakla kendi halinde 1 saat pişirilir ve ocaktan alınır
  • üzerine dereotu sepilir, ılımaya bırakılır
  • ılıyınca sofraya konur, sarımsaklı yoğurtla yenir.
  • afiyet olsun.