sebzelerin pişme sırası



Sebzelerin pişme sırası nasıl olmalıdır? Tencerede veya düdüklü tencerede, toprak güveçte, tavada ya da herhangi bir yemek pişirme aletinde yemek yaparken sebzeler belli bir sıraya göre kavrulur. Sebzelerin kavrulmasındaki sıra, o sebzenin kısa sürede pişip pişmediği ile ilgilidir. Geç pişen bütün sebze çeşitleri yapılan yemek içinde kavrulurken ilk sırayı alır.

Sebzelerin pişirme sırasını bir örnekle sıralamak istersek, tencerede pişireceğimiz etsiz patates yemeği güzel bir örnektir. Etsiz patates yemeğinde patates, yağ, soğan, istenirse sarımsak, domates, yeşil biber, salça, baharat çeşitleri, tuz ve su kullanılır. Tencerede yağ eritilir ve önce soğan kavrulur. Çünkü soğan geç pişer. Ardından sıra ile sarımsak, biber, salça, domates kavrularak işlem devam eder.