omaç nasıl yapılır



Yumurtalı omaç nasıl yapılır? Tereyağı, yufaka ekmek, yumurta ve tuz omacın yapım malzemeleridir. Bu malzemeleri bir araya getirip, belli bir sıra içinde tavaya konarak şahane omaç yapılır. Omaç yumurtalı veya sade olarak yapılır. Sade omaç içinde yumurta olmaz. Tereyağı içine yumurta kırılırsa, yumurtalı omaç yapılmış olur. Sade omaçta ise, tereyağı eritilir, içine yufka ekmek doğranır, karıştırılır ve dürüm yapılır. İyi bir omaç kereyağı ile yapılır. Tereyağının içinde kendi doğal yoğurdu bulunursa, tavada yağ kızartılırken dibinde kahverengi tortu oluşur. İşte böylesi bir tereyağı ile yapılan omaç on numaradır, yenmesine doyum olmaz.

İçindekiler:
  • bir kaşık yemeklik tereyağı
  • bir yumurta
  • bir fiske tuz
  • yufka ekmek

Yönerge:
  • yufaka ekmeğin dörtte biri doğranır
  • tereyağı tavada köpürünceye kadar ısıtılır
  • yağın rengi dönmeye başlayınca
  • üzerine yumurta kırılır, tuz ekilir
  • bir iki kez, karıştırlır
  • yumurtanın beyazı piştiğinde
  • ufalanmış yufka ilave edilir, karıştırılır
  • bu karışıma omaç adı verilir
  • ister yufka ile dürüm yapılır
  • ya da yufka ile sokum yapılır
  • el hasıl, canınız nasıl isterse
  • omaç o şekilde yenir,
  • afiyet olsun.