kuzu çöp şiş sosu


Evde kuzu çöp şiş sosu, marinesi (terbiyesi), yapılışı: Kebapçıların kullandığı çok çeşitli kuzu çöp şiş sosu malzemesi vardır. Bu malzeme isimleri ve ölçüleri, rakiplerin eline geçmemesi yüzünden bir sır gibi saklarlar. Haklıdırlar, ekmek parası ve rekabet şartları bunu gerektirir. Kuzu kebap veya kuzu çöp şiş kababı terbiyesi, ya da marinesi için sır olan; bazı, kuzu çöp şiş kebabı sosu'nu deneme fırsatım oldu. Kuzu şiş, ya da kuzu çöp şiş kebabı yapmak için; kuzu but etine ihtiyaç vardır. Hoş, aslında kuzu etinin marine'ye, sos'a, terbiye'ye ihtiyacı yoktur. Kuzu eti doğrudan pişirilir, tuz ekilir ve afiyetle yenir. Ne ise.. Bizim konumuz kuzu şiş kebap terbiyesiyle ilgili olduğu için, konumuza geri dönelim.

Evde kuzu çöp şiş nasıl yapılır, çöp şiş sosu nasıl hazırlanır ve çöp şiş nasıl pişirilir? Yarım kilo kuzu kuşbaşı kasaptan alınır ve eve getirilir. Evde bir kasenin içine 1-2 diş sarımsak ezilir, yarım çorba kaşığı karışık olarak domates, biber salçası konur. Üzerine tepelice dolu birer çay kaşığı karabiber, toz kırmızı biber ve tuz ilave edilir. Peşinden 3 çorba kaşığı soğuk su konur ve malzemeler karıştırılır. Ardından kuşbaşı doğranmış kuzu eti konur ve güzelce mıncıklanarak elle karıştırılır. Üzerine üç çorba kaşığı zeytinyağı veya ayçiçek yağı konup karıştırıldıktan sonra, kapatılır. dolaba kaldırılır. İstenildiği zaman dolaptan alınır, karıştırılır, çöp şişlere dizilir. Hangi pişirme aletine sahipseniz, o aletle pişirlir.