gulik otu yemeği


Gulik otu, çiriş otu, çivriş, kirgiç, hıdırellez kamçısı, nünü ve kiriş otu adları ile anılan bir bitki çeşiti. Çiriş otu'nun yemeği gerçekten güzel ve yapılmaya değer farklı bir tat. Bu tarifimde pirinçli yemeğini yaptım. İstenirse pirinç yerine bulgur ilave edilebilir. Çiriş otu'nun kavurması, böreği, çöreği, gözlemesi, turşusu ve salatası yapılır. Yumurtalı kavurması, sarımsaklı yoğurtla şahane olur.

İçindekiler:
  • bir kilo gulik (çiriş otu)   
  • altı çorba kaşığı zeytinyağı
  • yarım kaşık domates salçası
  • bir iri kuru soğan
  • iki çorba kaşığı pirinç
  • bir su bardağı sıcak su
  • bir tatlı kaşığı tuz


Yönerge:
  • gulik otu ayıklanır, yıkanır ve kuşbaşı doğranır
  • soğan yemeklik doğranır
  • pirinç yıkanır ve süzülür
  • zeytinyağında soğan ve salça sıra ile kavrulur
  • üzerine gulik ilave edilir, diriliği gidene kadar kavrulur
  • peşinden pirinç, tuz, su ilave edilir ve karıştırılır
  • tencere bir defa fokur fokur kaynatılır
  • ardından ocak iyice kısılır, tencere kapağı kapatılır
  • ağır ateşte yemek suyunu çekene kadar (20 dk.) pişirilir
  • ve oturulur afiyetle yenir