taze yoğurt neden sulu olur



Taze yoğurdu ister yoğurt makinesinde mayalayın, isterseniz tencerede mayalayın, bazı şeylere dikkat etmezseniz yoğurdunuzun üst kısmı sulanır. Bu sulanma işi, yoğurdun tamamında da görülebilir. Yoğurdun sulanmasına yol açan bir sürü sebep var. Süt sıcaklığınızla maya sıcaklığınız arasında büyük fark varsa, yoğurdunuz sulanır. Mayanızı dolaptan iki saat önce çıkarın ve oda sıcaklığına gelsin. Mayanız oda sıcaklığında kullandınız, yoğurdunuz yine sulandı ise; mayaladığınız süt 45 derecenin üzerinde demektir. Bu sebeple, sütünüzü 45 derecenin üstünde mayalamayın.

Sütünüz ve mayanız gerekli sıcaklıkta ve yoğurdunuz sulanmış ise; bu sulanma işi, genelde tencerede yapılan yoğurtta olur. Bu sulanmanın önüne geçmek için; tencere kapağı yerine plastik süzgeç veya kevgir ile tencereyi kapatmanız yerinde olur. Diyelim ki, yazdıklarımın hepsine uydunuz yoğurdunuz yine sullandı. Bunun tek nedeni var, mayaladığınız süt tuttuğu halde, ihmal edip üzerini geç açmışsınız demektir. Maalesef; tencere örtüsünü geç kaldırırsanız, yoğurdunuz sulu olur. Taze yoğurdun sulanmaması için en doğru yol, sütü mayaladıktan sonra üzerini açık tutmaktır. Bu iş için, sütünüzü fırında mayalayın derim.