pirincin nişastası nasıl çıkar



Pirincin nişastası nasıl çıkar? İyi bir pirinç pilavı yapmanın ilk şartı, pilav yapılacak pirincin nişastasını çıkarmaktır. Aslına bakılacak olursa; pirinçte nişasta oranı % 78 dir. 100 gr. pirincin 78 gramı nişastadır. Bu orna göre, pirinçte bulunan nişasta yok edilemez görülebilir. Bizim amacımız, pirinç yüzeyinde bulunan nişastayı en az seviyeye indirmektir ve bu işlemi yapmakta mümkündür. Çoğu insan pirinç pilavı yapmazdan önce, pirinci su içinde ıslatır ve berrak suyu çıkıncaya kadar bol su içinde yıkar. Pilavı kavururken de, pilavı yaptıktan sonra da nişastasının tamamen gitmediğini görür.

Bunun sebebi; pirinç gerektiği şekilde ıslatılmamıştır. Pilav yapılacak pirinç nasıl ıslatılır? Örneğin; bir su bardağı dolusu pirinçle pilav yapılacaksa, prinç bir kaba konur, üzerini kapatacak miktarda ılık su, bir çay kaşığı tepelice doldurulmuş tuz konur ve karıştırılır. Pirinç bu su içerisinde 30-40 dakika ıslatılır. Süre bitiminde pirinç karıştırılır ve ıslama suyu dökülür. Ardından pirinç üzerini kapatacak miktarda musluk suyu konur, karıştırılır ve nişastalı su tekrar dökülür. Bu işlem, pirinçten nişastalı suyun en aza indirilmesine kadar devam eder. Çıkan suyun tamamen berraklaşmasını beklemek, doğru değildir. 7 kez pirinci yıkarsanız, istenilen sonuca ulaşırsınız.