irmiksiz halka tatlısı



İrmiksiz halka tatlısı, sıkça yaptığım ve kıtır kıtır yerken keyif aldığım tatlı çeşiti. Fazla malzeme ve uğraşı gerektirmeyen bana göre süper bir tatlı. Canım çektiğinde bir gece yarısı kalkar, yapar ve yerim. Tatlının şeklini bazen satılanlara benzetirim, halka şeklinde yaparım. Üşenirsem, resimde görüldüğü gibi spiral halka yaparım. İrmiksiz halka tatlısı, ılık yağ içinde kızartılır. Çabuk kızarsın diye ateşi yükseltirseniz; yaptığınız tatlı kızarır, ama yenmez. Bütün mesele hamurun kızartılmasında saklı, sabrederek işi çözbilirsiniz. Afiyet bal şeker olsun.

İçindekiler:
  • 120 gr. buğday unu (bir su bardağı)
  • 200 gr. içme suyu (bir su bardağı)
  • 30 gr. ayçiçek yağı
  • 2 tane yumurta
  • bir çimdik tuz
  • kızartma yağı
  • 400 gr. toz şeker
  • 400 gr. içme suyu
  • bir tatlı kaşığı limon suyu

Şerbetin yapılması:
  • tencereye şeker ve suyu koyun
  • kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave edin
  • ocağı iyice kısın ve şerbeti 15 dakika kaynatın
  • süre bitiminde ocaktan alın, soğumaya bırakın

Hamurun yapılması:
  • tencereye su, ayçiçek yağı, tuzu koyun ve karıştırın
  • karışımı kısık ateşte ısıtın
  • üzerine azar azar un ilave ederek hamur yapın
  • hamuru 5 dakika yine kısık ateşte pişirin
  • süre bitiminde ocaktan alın soğumaya bırakın
  • hamur oda sıcaklığına gelince
  • üzerine 2 yumurta kırın ve yoğurun

Yönerge:
  • hamuru yıldız uç takılmış krema torbasına koyun
  • kızartma yağını en kısık ateşte ısıtın
  • ısınan yağın içine hamuru dilediğiniz şekilde sıkın
  • hamur kızarmaya başlayınca çevirin diğer yüzünü kızartın
  • kızaran hamuru soğuk şerbet içine atın beş dakika bekletin
  • sonrasında ne diyelim, tatlınızın tadını çıkarın.