ekşili bazlama hamuru nasıl yapılır


Ekşili bazlama hamuru nasıl yapılır? Bazlama ile ekşili bazlama adından da anlaşılacağı gibi, farklı hamur işleridir. Her iki bazlama çeşiti mayalı hamurdan yapılır. Fakat, tatları birbirine benzemez. Ekşili bazlamanın tadı, kokusu diğer bazlamadan çok farklıdır. Ekşili bazlamayı ağızınıza bir sürmeyesiniz, yedikçe yeme hissiniz artar ve yemekten vazgeçemezsiniz. Bazlamanın üçüncü çeşiti ise, yufka bazlamadır. Yufka bazlama, yufka ekmek gibi genelde mayasız hamurdan yapılır ve boyutu küçüktür.


Ekşili bazlama hamuru; un (1 kg.), hamur mayası (1/2 paket), su (700 gr.), tuz (1 çorba kaşığı) ile yoğurulan hamurdan yapılır. Yoğurulan hamur 10-12 saat arası mayalanmaya bırakılır. Hamurun mayalanması için 10-12 saat süredeki amaç; hamurun ekşimesine yöneliktir. Hamur bu süre içinde güzel bir koku yayarak ekşir. Hamurun ekşimesindeki verdiği tat, ekşili bazlama yapılıp yendiği zaman insanı rahatsız etmez. Ekşili bazlama hamuru ekşidiği zaman, hamurdan (150 gr.) parçalar kopartılır beze yapılır, tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bazlama, sac üzerinde veya tavada pişirilir.