barbekü sosu


Barbekü sos nedir, nasıl yapılır, nasıl kullanılır? Barbekü sos; tatlı, acı ve ekşi'nin bir arada bulunduğu, is tadı verilmiş salçadır. Barbekü sos'un temel malzemesi domates ve tatlandırmak için çeşitli baharatlardır. İnsanın damak zevkine uyan her çeşit bahar, barbekü sos yapımında kullanılır ve bu nedenle tek tarifi yoktur. Evde, eldeki malzemelerle barbekü sos gayet kolaylıkla yapılabilir. Çok önemliyse, evde yapılan barbekü sos'a is aromasıda yüklenebilir. Piyasada, barbekü sos için; duman aroması, füme aroması, sıvı barbekü aroması adı altında satılmaktadır.

Barbekü sos yapımında domates, soğan, sarımsak, salça, sirke, şeker, pekmez veya bal, toz kırmızı biber, karabiber, kimyon ve tarçın gibi malzemeler kullanılır. Bu malzemeler dışıda damak zevkinize uyan diğer baharat çeşitleri ve hazır soslar da kullanılabilir. İstenirse demeyim de, gerektiğinde bitkisel yağ kullanılabilir. Barbekü sos yapımında soğan ve sarımsak tozu kullanılmayacaksa, mutlaka soğan ve sarımsağın pişirilmesi için yağ kullanılması gerekir. Barbekü sos etlerin lezzetlendirilmesinde üzerine sürülerek kullanılır.