pancar tatlısı



Pancar tatlısı nasıl yapılır, şeker pancarı nasıl pişirilir?
Pancar tatlısı şeker pancarı ile yapılır. Aslına bakarsanız, pancar tatlısı diye bir tatlı çeşiti yok. Pancar tatlısı lafı internetin koca bir yalanı. Şeker pancarı yetiştiren köylerde, insanlar şeker pancarını bol su içinde yumuşayıncaya kadar haşlar, kabuğunu soyar, dilimler ve yumuşak yumuşak yerler. Yani; şeker pancarını haşlarsanız pancar tatlısı yalanını yapmış olursunuz.

Şeker pancarı nasıl haşlanır veya pişirilir?
Bak, bu soru doğru ve yerindedir. Bir pancar sever biri olarak, şeker pancarı elime geçtiğinde iki şekilde işleme tabi tutarım. Şeker pancarını yıkar ve düdüklü tencerede haşlarım. Peşinden soğutur, kabuğunu soyar ve dilimleyerek yerim. Tencerede bu işi uzun zaman aldığından yapmam. Şeker pancarını pişirilmesine gelince; şeker pancarı aslında pişirilmez, közlenir. Bu iş, tandırda köz içinde yapılır.

Ya da, şehirde yaşıyorsanız eğer; şeker pancarı en güzel evdeki fırında közlenir. Fırında közlenen şeker pancarı, tandırda közlenen pancar kadar karamelize olmaz ama, yine de pancarın karamelize tadını evdeki fırın verir.